Side, vår pärla i Turkiet                       

Solsäkert under tiden maj-oktober. Här finns lite info och några intressanta länkar, bl.a. finns en länk som visar väderprognos i Side, skrolla ner.

 

 

Varma och soliga hälsningar från Side.

 

Intressanta och nyttiga länkar med anknytning till Side/Turkiet 

Vaccinationer vid resa till Turkiet.

www.vaccination.nu/vaccin/

land.cfm?landid=265

 

UD:s hemsida. Härifrån kan man gå vidare till Ambasader, Smittskyddsinstitutet m.fl. 

www.ud.se/sb/d/2487

 

Medicin- barn- och dietmat. Transportsyrlesen/Luftfart

 

         Boka flygstol

        Klicka på logon


Alla turer via Istanbul eller Ankara.

Det bästa och billigaste flygbolag vi anlitat, allting (mat och dryck) ingår i det låga biljettpriset plus 30 kg  bagage och 5 kg  handbagage.

 

Nu finns kartor över Atatürk flygplatsen i Istanbul under fliken Kartor.

 

Atatürk flygplats Istanbul

 

Antalya flygplats

 

Pålitlig transfer

i hela världen.

 

www.724transfer.com

Transfer för er som inte har så bråttom från eller till flygplatsen.

Mycket billig transfer.

Här kan man också hyra privat transfer.

Man kan också hyra bil.

 

 

Antalya airport transfer.

 

Alanya Delfinarie

Delfinarie, mellan Side och Alanya, ca. 30 km från Side och 20 km från Alanya. Orten heter Konakli och ligger en bit in från kusten. 

 

Alanya Water Park 

Vattenparken mitt i Alanya, här finns allt.

 

Väderprognos Side 

Välj själv hur lång prognosen ska vara. Här kan du också se vindar, UV-index och t.o.m väglag.

 

Vattentemperatur i Turkiet. Och i östra medelhavet

 

Vädret just nu plus  en flerdygnprognos. Kanonbra site.

 

Lägenheter i Side.

Kontakta Murad Karakaya på hemsidan nedan. Han talar svenska. Företaget har kontor i Stockholm. Klicka på loggan nedan.


 

www.trivago.se/side-32153/hotell

Jämför hotellpriser på 239 hotell i Side, läs recensioner (än så länge bara från britter och tyskar) skriv gärna en egen recension om hotellet du bott på så andra kan dra nytta av den. En av de bästa siterna.

 

Vings Sidesida

Här hittar ni alla Vinghotell i Side och mycket annat smått och gott.

 

TUI:s Sidesida

Här hittar TUI resors hotell i Side och mycket annat.

 

Turkietvisum

Våra norska vänner, slipp köandet på flygplatsen. Köp visum till Turkiet på nätet.

 

 

 

 

 

           

SIDE

Badparadiset Side, en stad med ca 25000 invånare, består av tre stadsdelar, Side stad (gamla stan) Kumköy och Kemer. 

Side ligger på Turkiets sydkust mitt i mellan Antalya och Alanya, en timmes resa från flygplatsen i Antalya.

Side är barnfamiljernas badparadis med långa härliga stränder och med lagom lugnt tempo för seniorerna. Det finns många sevärdheter från antikens tid i Side. Människorna är gästvänliga och trevliga.

Påträngande försäljare möter man på semesterorter i alla länder, ta det för vad det är så går det alltid bra, var bara inte otrevlig. Det Turkiska köket är världsberömt, 3:a i världen, maten är superb. Till och med barnen gillar Turkisk mat.

Foton från Side finns under fliken Foton Side

 

"Aktuellt-info"

Obs 1 Valutkurser har nu en egen sida i en underflik till Turkiet, Side.

Obs 2 Priserna är inte uppdaterade sedan hösten 2012 räkna därför upp allt med ca 10-15%

 

Brottslighet
Det är naivt och dumt att tro att det finns 100% säkra ställen i vår värld, inte ens Side är skonad från brottslighet, men observera, den är förhållandevis låg. Man ska använda sunt förnuft i alla lägen och inte vara alltför dumdristig och tro att inget kan hända en, oavsett var man befinner sig.

När det gäller ev. stölder från rummen så finns det regler som säger att man inte ska lämna pengar och värdesaker på rummen, inte ens i låsta resväskor, jag tror t.o.m. att det finns i resebolagens informationsmaterial. Gör man det är man personligen ansvarig, inga försäkringar täcker det som stulits.

 

Införselregler för alkohol och tobak/snus (till Turkiet)

Resande som fyllt 20 år
1 liter sprit (över 22 volymprocent)
eller
2 liter starkvin eller mousserande vin
 

Resande som fyllt 18 år
200 cigaretter
eller
100 cigariller
eller
50 cigarrer
eller
250 gram röktobak

5 askar snus

Tullen är snälla mot oss turister när det gäller alkohol och tobak/snus, de vet att vi behöver stimulantian.

 

220 volt.

Turkiet har 220 volt i sina uttag. Alla våra apparater med vanlig stickkontakt går att använda utan adapter.

 

Småbarnsföräldrar

Var rädd om barnen, håll koll på dem. Trafiken är mycket hård och intensiv i Turkiet och Side. Vi var med om en tragisk olycka 2001 då en flicka i 10 års åldern som inte såg sig för innan hon sprang över gatan blev påkörd av en Dolmus. Olyckan slutade mycket illa.

 

Flygstol eller charterpaket.

Man kan köpa enbart flygstol av Fritidsresor, Ving, Detur, Nazar och Turkietresor med avgång från alla aktuella flygplatser. Dock är antalet stolar begränsat för alla avgångar. Boka i god tid. Flygstol t.o.r. från de mindre platserna kostar ca. 4000-5000 kr och från Stockholm 3500-4200 kr. inkl. mat på flyget, men exkl. avbest.skydd, reseförsäkring och transfer. Priset varierar med säsongen, billigare på försäsong (april-maj) och sensäsong (sep.-okt.)

Med lite tur kan man få billigare stol i sista minuten. Det kan också finnas billiga "restplatser" över.

Ett billigt och bra alternativ är reguljärflyg med TURKISH AIRLINES. Ett mycket bra flygbolag med den bästa tänkabara servicen. 35 kg bagage, mat och all dryck ingår i biljettpriset på ca. 2000 kr t.o.r. Arlanda-Antalya via Istanbul eller Ankara.

 

Att boka flygstol.

Gör precis på samma sätt som när ni bokar en paketresa, välj flygstol i stället för paketresa, med eller utan, försäkring, avbeställningsskydd, transfer och mat på flyget.

                                           

Flygstol är helt klart ett prisvärt alternativ till en paketresa med tanke på läget för det hotell som jag rekomenderar, alldeles intill den västra stranden och standarden på boendet. Inte att förglömma, gratis solstolar och parasoller utan motkrav på SUNFLOWER och GOLDEN STAR

 

På andra ställen får man betala ca. 15-25 kr för solstol med parasol. (2,5-4,5 TRY) Det blir en hel del slantar om man är många. En familj på 4 personer betalar 60-100 kr per dag.

 

Transfer

Om ni inte har köpt transfer av det resebolag som ni flyger med, kolla alltid med ert hotell, de brukar kunna fixa det. I den högra spalten finns två länkar till transferföretag som ni kan beställa transfer av. 

 

Försäkringar

Självrisken på hemförsäkringen brukar ligga på 1500 kr men behöver inte betalas på plats. Försäkringsbolagen skickar en räkning hem till bostadsadressen. Läs igenom villkoren för både Visakort och hemförsäkringen innan ni bestämmer er.

Om ni har en reseförsäkring i hemförsäkringen måste ni be att få den färdigtryckta blanketten som behandlande läkare ska fylla i och skicka till ert försäkringsbolag. Har ni inte en sådan kan det bli problem. Ni åker med största sannolikhet på att betala läkarbesöket/behandlingen själv på plats.

Kontakta ert försäkringsbolag innan ni reser iväg.

 

Om ni är osäkra så köp reseförsäkring och avbeställningsskydd av det charterbolag ni köper flygstolen av. Tillägget blir ca. 550-560 kr per person.

Men kolla upp det här med avbeställningsförsäkringen. Flygbolagen har inga egna försäkringsbolag, de köper försäkringarna från bl.a. Europeiska Försäkrings AB. Följande kan man läsa om.... 

 

Avbeställningsförsäkring. (Utdrag)

Begränsningar och undantag.

Orsaken till avbeställningen ska ha inträffat efter det att försäkringen tecknats och betalats. För att ersättning ska utgå måste orsaken till avbeställningen allmänt sett vara oförutsedd och oväntad och av sådan art att du inte rimligen kan delta i arrangemanget eller resan. Du måste också på ett betryggande sätt kunna styrka orsaken till avbeställningen genom intyg från ojävig läkare, polisintyg eller intyg från berörd myndighet eller liknande. Av läkarintyg ska diagnos, datum för första läkarbesök samt orsak till att läkaren avråder från resa framgå. Kontakt med intygsgivaren ska ha skett före det att resan/arrangemanget skulle ha påbörjats.  

 

Försäkringen gäller inte:

- om orsaken till avbeställningen beror på ett befintligt medicinskt tillstånd som visat symptom senare än 6 månader före försäkringen började gälla 

- om ersättning kan lämnas från annat håll enligt resevillkor, lag, författning, konvention, resegaranti, försäkring eller skadestånd- vid konkurs, myndighets ingripande eller inställd resa

- om orsaken till avbeställningen är att för resan nödvändiga handlingar saknas eller inte är fullständiga t.ex. pass, visum, vaccinationsintyg eller liknande.

Jag har t.o.m. fått uppgifter om att undersökande läkare, som inte får vara ens egen "husläkare" ska använda en färdigtryckt blankett.

 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring för två personer (1100-1120) blir något billigare än självrisken i hemförsäkringen.

 

Men vi har väl inte tänkt bli sjuka på vår semester så därför ska vi bara se försäkringarna som ett skydd i fall det skulle hända.

 

Läkarhjälp

Behöver ni läkarhjälp, vänd er alltid till ert resebolag, hotell som har avtal med resebolagen har oftast också telefonnr. till godkända läkare. Det finns tyvärr hjälpsamma människor som gärna hänvisar er till en läkare som sägs vara släkt till den hjälpsamme.

Det är inte så att jag misstror läkarna i Turkiet, har själv på eget initiativ besökt ett av sjukhusen och fått en magnetröntgen av ryggen. Vad det är frågan om är reseförsäkringen, den gäller bara hos, av försäkringsbolagen, godkända läkare.

 

Narkotika klassad medicin.

De här uppgifterna har jag fått från apoteket oavsett vart jag har rest i världen.

Du får ta med så mycket medicin som går åt under själva resan och vistelsen i det land du besöker inklusive sprutor för medicinskt bruk, i ditt handbagage. Tänk på att du måste bevisa att medicinen är din vid en ev. stickprovskontroll. Det kan du göra genom att visa upp receptet och förpackningen med etiketten på den receptbelagda medicinen.

Obs! glöm inte att du måste ha all receptbelagd medicin tillsammans med receptet i handbagaget och att medicinen ska ligga i originalförpackningen. Du måste också ha ett läkarintyg gärna på engelska vid utlandsresa.

En länk till Transportstyrelsen/Luftfart. Medicin-barnmat-och-dietmat.

 

Temperaturer

I juli-augusti kan temperaturen gå upp till 45-50 grader i skuggan, då är det gott med en kall Efes och ett dopp i 30-32 gradigt hav.

I maj-juni och sept.-okt. brukar vattentemperaturen ligga på 24-28 grader. Utetemperaturen ligger på  25-35 grader.

Vi har alltid med oss en badtermometer och en lufttermometer så vi vet vad vi talar om. Vattentemperaturen mäter vi på ungefär 1 meters djup. 

 

Krav på AC.

Tänk på att aircondition egentligen är en smittspridare. Många människor från olika länder bor på hotellen. Hemma cirkulerar familjens baciller genom aggregatet, på hotellen vet man inte vems eller vilka baciller som sprids. Aggregaten har ett filter som ska rengöras eller bytas med jämna mellanrum, man kan undra hur detta sköts. Det är kanske därför man så ofta känner sig förkyld trots värmen.

Under den varmaste tiden från slutet på juni till början på september vill man nog ändå ha AC.

 

Besök Delphinapart

Ni som åker ner, när det än må vara och ev. är intresserade av att kolla på lägenheterna, kan knacka på hos Ahmet, hälsa bara från mig. Ahmet ställer alltid upp och finns redan nu på hotellet i Side. 

 

Förstagångsbesökare

Till alla Er vill jag bara säga att det inte är farligare att åka hit än till någon annan plats i Europa. 

Det finns inte heller några som helst belägg för att magsjuka skulle vara vanligare här än någon annanstans.

Vi har heller inte upplevt att försäljarna skulle vara mer påträngande här, mycket värre har vi upplevt i andra länder som vi besökt.

Det finns en ny lag från 2001 i Turkiet som förbjuder försäljare och inkastare att gå ut på gatan för att ”haffa” folk, däremot får de stå på sin ”egen trappa” och erbjuda sitt utbud.
Försäljarna och inkastarna kan i "vissa fall" vara lite påträngande men det brukar jag ta med glimten i ögat, ibland måste vi ta till följande slogan, ”no hassle, respect your guests” (inget tjat, respektera era gäster)

Efter strandpromenaden har kommunen satt upp övervakningskameror och mikrofoner på toppen av lyktstolparna, finns efter hela promenaden vid restaurangerna, detta ersätter dom vakter som i början patrullerade promenaden. Ett tips om ni blir ofredad, peka på kameran och sätt fingret mot läpparna (pss)

Straffet är hårt för restaurangägare som bryter mot lagen.
 

Alla Ni som tvekar att åka till Turkiet p.g.a all negativ information, gör inte det. Vi var också tveksamma i många år, men redan efter första besöket 2001 blev vi förtjusta och vår pärla blev så småningom Side.

Nu åker vi hit 2 ggr per år sedan 2004. Under åren har vi också fått massor av Turkiska vänner.

 

Läser i ett resereportage att i Turkiet finns det största gemytet.

Turkiet hör till de mest prisvärda resmål man kan välja, med många sevärdheter och ett vänligt bemötande.

Den som väljer genuin atmosfär väljer Side, Kas eller Marmaris.

Ibland kan man dock tycka att det vore skönt att slippa inkastarna även om tonen är vänlig och skämtsam. Många vet inte hur god turkisk mat är och billig t.o.m. barnen gillar den.

Turkiet är solsäkert under tiden maj-oktober.

Till de barnvänligaste stränderna hör västra stranden i Side, Icmeler och Kemer.

Nöjeslivet räcker till även i de mindre orterna om man inte är en riktig ”hålligångare”

Reportaget är helt i harmoni med vår uppfattning.

Turkiet är ett land som fler borde besöka och Side är en pärla.

 

Turismen

från Sverige ökar varje år dock väljer de flesta all inklusive och kortare vistelse (1 vecka) enligt uppgifter från våra charterbolag. Det här ses inte med glädje av restaurangägarna då det påverkar deras verksamhet negativt. 

 

Prisläget 2012. Priserna gäller på beachen och restauranger och är ca-priser. Tänk på att, ju längre bort från hålligånget en restaurant ligger ju billigare är det.

Frukost på restaurang ca. 45-55 kr, hemlagat i lgh. 20-25 kr

Lunch på restaurang ca. 20-80 kr utan dricka. Kebab i rulle 20 kr, soppor 30-40 kr, pastarätter 55-60 kr, pizza 50-60 kr, kycklingrätter 70-80 kr, fiskrätter 50-70 kr.

Liten öl 18-20 kr, stor öl 20-30 kr, vatten-läsk 12-25 kr

Middag på restaurang ca. 100-165 kr (kyckling- eller kötträtter) Vin glas, 35-40 kr, vin flaska 125-325 kr.  

Turkiskt vin av bra kvalitet, ex. Angora och Villa Doluca (svart flaska) ca. 75-125 kr flaskan i affärerna.

Hemma och i turistländer som infört euron som valuta får vi betala minst dubbelt så mycket för en middag på restaurang. Frukost och lunch har jag däremot inga uppgifter om i Eu-länder eller här hemma.

I Europa är det nog bara Bulgarien och Kroatien som fortfarande är billigare än Turkiet. Kroatien börjar också närma sig Turkiet mer och mer.

Det som är dyrt i Turkiet är importerad sprit och vin.

 

Så här mycket gjorde vi av med till mat och dryck i maj-juni förra året.

Vi handlade ”frukostmat” i den nya butikskedjan A-101 och lagade frukosten själv. Det var mycket billigare än i de små närbutikerna som finns i alla hotellområden. Några öl och ett par flaskor vin köpte vi i närbutikerna. Annars åt vi både lunch och middag på restaurang med öl eller vin till. Dessutom tog vi ett par öl, en drink och kaffe på beachen varje dag.

632 kr/dag eller 316 kr/pers./dag. (vi snålar inte) Med en stramare budget kan man nog klara av det hela på 250-300 kr/pers./dag.

Utöver det shoppade vi för drygt 1000 kr.

P.s. I båda butikerna vid Tropic kan man köpa Vasa-bröd (hårt)

 

Matkasse från A-101

Innehållande ”frukostmat” för 2 personer i 4 dagar.

Tomater, gurka, lök, bröd, yoghurt, juice, mjölk, ägg, smörgåspålägg, skivad ost, pasta, smör, tonfisk, kaffebröd och lite godis. Ca. 120 kr. eller 15 kr/dag/person.

A-101 är billigare än närbutikerna men kan inte konkurera med MIGROS, varken i pris eller med sortiment. Och A-101 säljer inte alkoholhaltiga drycker.

MIGROS ligger precis vid infarten till Side på motorvägen från Antalya, ca 5 km från Side.

En ny MIGROS finns nu på SIDE STREET (Side Bulvari). Den största finns inne i Manavgat ca. 9 km från Side.

 

En god och lättlagad sallad.

Koka 4 portioner pasta, blanda i, en burk tonfisk i olja, tomater, gurka och hackad lök (gul eller röd) Gott med vitt bröd till (och mjölk) (blå tetra) går bra med vitt eller rött också.

Den lilla charkbutiken har allt i köttväg dock inget fläskkött.

Någonting som vi tyckte om och som var väldigt lättlagad, jag tror det heter Gordon Blue och består av 2 panerade kycklingfilér med ost i mellan, steks 5-6 min. på varje sida, ris eller pasta plus tomater och gurka till. Valfri dryck. 

 

Marias affär vid Tropic.

Hon har ett bra utbud, mycket bra kvalitet och fasta förmånliga priser.

Maria jobbar själv alltid på kvällarna och hjälper gärna till med tips och råd och fixar uppläggning av bl.a. jeans, informerar om kvalitet och storlekar eller tar hem storlekar som inte finns till nästa dag!  

Tröjor och luvjackor, de flesta kända märken

Märkes jeans

Björn Borg trosor/kalsonger

Strumpor dam och herr

T-shirts av kända märken

Kortärmade skjortor 

Tunikor-klännigar

och mycket annat.

 

Övrig shopping

Souvenirer för några kronor upp till några 100-lappar.

Sandaler från 50 sek, skor från 100 sek.

Plånböcker i äkta skinn för några tior upp till 100 sek.

Skinnväskor från 100 sek.

Bälten i äkta läder från 50 sek.

Skinnjackor från 1500-2000 sek och uppåt.

 

Frisörer

Klippning herr,                    50 sek.

Klippning dam,                    60 sek.

Fön. & kamning                        60 sek. 

Rakning                             25 sek.

Manikyr                             50 sek.

Pedikyr                              75 sek.

Hårfärgning                       180 sek.

Slingor                             200 sek.

Permanent                        250 sek.

Färgning ögonbryn               50 sek.

Färgning ögonfransar            50 sek.

Den här frisörsalongen låg på en bakgata en bit ifrån Tropicområdet och är förmodligen något billigare än Gyllene Saxen vid Tropic.

Priserna varierar lite beroende på hur långt ifrån ”händelsernas centrum” butiker, frisörsalonger och restauranger ligger.

 

Hamam

Kostar ca 200-250 sek (20-25 euro eller 40-50 TRY) i det ingår bastu, tvagning och massage på de flesta hamamen. Extra kostnad för lerinbakning o.dyl.

Kvaliteten på hamamen kan variera något, men de flesta är bra.

 

Lira eller euro?

Dom flesta klädbutiker o. dyl. har prissatt varorna i euro, betalar man med lira så är 1euro=2lira för handlarna.

Enligt min uppfattning spelar det ingen roll om man betalar med euro eller lira, förlusten eller vinsten är marginell. Dock vet jag att handlarna gärna tar betalt i euro för att den är stabilare än liran. 

Favoritbeachen är utan tvekan Sun Flower, här har alla gratis solstolar utan motkrav som det är på många andra ställen. Däremot hoppas beachspojkarna att man handlar hos dem. Servicen är ypperlig.

Golden Star  har också gratis solstolar utan krav.  

På andra ställen får man betala ca. 15-25 kr för solstol med parasol. (2,5-4,5 TRY) Det blir en hel del slantar om man är många. En familj på 4 personer betalar 60-100 kr per dag.

 

Uppvakting 

Några kvinnliga vänner tycker att turkarna är mycket påträngande med sin uppvaktning av "ensamma" kvinnor. Det är nog säkert riktigt men vår erfarenhet är att detta förekommer i minst sagt lika stor omfattning i alla europeiska turistländer.

Ett gott råd, om man inte vill bli uppvaktad, är att redan från början, på ett mycket vänligt och bestämt sätt tala om att man inte är intresserad. Visar man minsta lilla intresse, ja då är det svårt att bli av med dessa "raggare"

Hoppas jag inte stött mig med någon.

 

Oroligheter 

Alla oroligheter finns i syddöstra delen vid gränsen till Iran och Irak ca 100 mil från Side. Det kan också förekomma mindre oroligheter i huvudstaden Ankara ca 60 mil från Side. 

UD manar till försiktighet och uppmärksamhet om man vistas i det aktuella området. 

Turkar och kurder som bor utomlands är oroliga för att släkt och vänner ska drabbas av vedergällningar från gerillan. De som bor kvar i Turkiet säger att vi är vana med det här, det har ju pågått i 25 år. Några hundratusen svenskar besöker Turkiet varje år, en del blir oroliga och rädda för det som sker. Och inte blir det bättre av att någon eller några eldar på oron och rädslan med olyckliga påståenden. 

Att säga att det finns kurder på semesterorterna på ett sätt som antyder att alla kurder är extremister och att turkarna på dessa orter inte är ärliga då de inte vill tala om terrorismen är direkt fel, vilseledande och mycket olyckligt. För det första är inte alla kurder sympatisörer av PKK-gerillan, som betraktas som en terroristorganisation, för det andra är många kurder inte PKK-anhängare. 

Min bestämda uppfattning, jag litar faktiskt på mina kurdiska och turkiska vänner, är att både turkar och kurder som jobbar på turistorterna inte vill tala om terrorismen av det enkla skälet att de är mer rädda för att mista sitt levebröd än för terrorism. Turismen halverades ju under 2006 och 2007 p.g.a. bl.a. fågelinfluensan, därför vill man helst inte diskutera terrorism eller något annat som riskerar att ytterligare försämra turismen. Vad ska de då leva av?  

Side ligger drygt 100 mil från riskområdet och är relativ säkert p.g.a. sin litenhet. Vi måste också lita på UD. Om UD avråder att resa till Turkiet kommer reseföretagen med 100% säkerhet att följa rådet.

 

Är man rädd för terrorism, ja då kan man inte åka någonstans, ingen kan i förväg säga var de slår till. Det är lika osäkert överallt. Sommaren 2006 hade ex. ETA planerat att spränga två hotell på solkusten i Spanien men lyckades inte. Al-Qaida verkar också finnas överallt.

 

Mitt råd är att vara uppmärksam, observant och använda vanligt bondförnuft. Då kan man ändå njuta av en skön och avkopplande semester. Till syvendes och sist måste dock var och en själv bestämma om man ska våga åka eller inte. 

 

Vaccination, vatten och magsjuka.

Enl. WHO krävs inga vaccinationer för att besöka Turkiet och man lär knappast utsätta sig för några hälsorisker under resor i landet. Man bör dock se till att vara grundvaccinerad mot stelkramp, polio och difteri. En del rekommenderar att man också är vaccinerad mot hepatit A.

Känner man sig minsta lilla orolig så tycker jag att man ska se till att man har ovannämnda vaccinationer, speciellt om man ska besöka avlägsna regioner i sydost och nordost.

 

Vattnet i Turkiet tillhör det renaste i Europa. Kranvattnet är klart och rent källvatten något klorerat. Man kan till och med dricka vatten i fontäner som är märkta med skylten Icilebilir su-Drickskvatten. Obs! man ska dock bara dricka flaskvatten om man inte har ”plåtmage” Sallader bör man undvika om man inte med säkerhet vet att det är sköljt i flaskvatten och om man har känslig mage. De allra flesta restauranger är dock seriösa och ”rädda” om turisterna och sköljer sallader och frukt med flaskvatten. 

Reningsverken håller garanterat samma klass och standard som övriga turistländer runt Medelhavet. Om badvattnet vore förorenat av avloppsutsläpp skulle varken Side eller andra turistorter i Turkiet ha några turister.

 

Det finns heller inga som helst belägg för att magsjuka skulle vara vanligare i Turkiet än någon annanstans.

Vi har besökt många länder, vi har rest minst två gånger per år sedan 1986, nio gånger till Turkiet, varav åtta till Side och aldrig drabbats av magsjuka. Däremot har andra runt omkring oss drabbats både på Kanarieöarna, i USA, Spanien, Cypern, Rhodos, Portugal, Kreta, Thailand, Karibien och i Turkiet.

 

Det var felaktig information om magsjuka, dåligt vatten och mycket annat negativt om Turkiet som fick oss att tveka att resa hit i många år, men redan efter första besöket 2001 blev vi förtjusta och förstod att det mesta bara var struntprat, vår pärla blev så småningom Side.

Nu åker vi hit 2 ggr per år sedan 2004. Under åren har vi också fått massor av turkiska vänner, både turkar och kurder. 

 

Till alla förstagångsbesökare vill jag därför säga att det inte är farligare att åka till Turkiet än till någon annan plats i Europa. Med sunt förnuft klarar man sig långt.

Ha de bra i sommar alla semesterfirare var ni än tänker fira den.

 

 

Till alla er som köper flygstol och själv bokar hotell och inte vet hur ni ska ordna med transfer. Kolla alltid med ert hotell först, de flesta brukar fixa det. Går det inte så finns Antalya Airporttransfer eller www.724 transfer.com för er som inte har så bråttom. Länkarna finns här i den högra spalten.